FAQ - Skriv ditt testamente online!

Vanliga frågor & svar

Det kan uppstå många frågor längs vägen. Här finns svar på några av de vanligaste.

Det kan ibland finnas anledning att skriva ett nytt testamente. Man kanske skiljt sig, separerat, fått fler barn, gift sig, blivit sambo eller kanske bara vill göra en ändring.

Hos våra konkurrenter är du tvungen att betala för ett nytt testamente. Hos oss betalar du bara en gång och kan vid behov skriva nytt testamente i framtiden, utan extra kostnad.

Vi har en kundnöjdhetsgaranti som sträcker sig långt utöver vad lagen om ångerrätt gör.

Är du inte nöjd är det bara att reklamera upp till 90 dagar från beställning.

När du beställer ett testamente kan eventuell sambo eller maka också skriva sitt testamenten utan extra kostnad.

Deras beställning måste ske inom en månad från din.

Vi brukar för övrigt rekommendera inbördes testamenten (gemensamt testamente)  för sambor/makar. Är du osäker på om ni vill ha ett gemensamt testamente eller vars ett, så oroa inte dig. Vi hjälper er ta fram en lösning som passar er bäst.

Det finns många anledningar till att skriva ett testamente. Några vanliga anledningar är:

  1. Sambor ärver inte varandra utan ett testamente. Kan innebära att en av er blir tvungen att flytta om den andra parten hastigt går bort. Med ett testamente kan ni själva bestämma vad som ska hända med bostaden.
  2. Dina arvtagare kan förlora arvet. Utan ett testamente kan dina arvtagare behöva dela upp ditt arv om de skiljer sig i framtiden. Det gäller även om dina arvtagare inte är gifta idag. Arvet ingår som huvudregel i deras bodelning. Dt finns inget dina barn kan göra för att stoppa detta, även om deras partner t.ex. behandlat dem illa. Du kan  stoppa detta med ett testamente som har villkoret att ditt arv ska vara mottagarens “enskilda egendom”. 
  3. Särkullbarn har rätt att kräva ut sitt arv direkt. Med ett testamente kan ni skydda efterlevande partner så att de inte står utan ett hem.
  4. Finns inga legala arvingar går allt ni äger till Allmänna arvsfonden. Du vill kanske själv bestämma vem arvet ska gå till istället. En organisation som ligger dig varmt om hjärtat, t.ex.
  5.  Göra det lättare för dina arvingar. Det sista man vill är att sin bortgång ska splittra sina nära och kära. Med ett testamente riktas eventuell känsla av “orättvisa” mot dig. Kanske bättre än att dina barn och eventuell partner ska bli ovänner. Det är en känslosam period och vanligare än vad man tror med bråk. Undvik det med ett testamente som tydligt dikterar hur ditt arv ska delas upp. När ett testamente finns brukar oftast alla acceptera det och vara glada att de slipper hantera det själva.
  6. Många fler anledningar..

Chansen är väldigt stor att du kommer göra fel om du skriver det själv. Vi är jurister med 4,5 års juridisk utbildning som arbetar med arvsrätt. Ändå behöver vi ständigt rådfråga kollegor och praxis.

Vi har tittat på de vanligaste mallarna för testamenten som florerar på nätet och kommit fram till att visserligen var bara en liten del  direkt juridiskt ogiltiga. Men problemet är att de inte är anpassade för individuella behov och att det är helt omöjligt för en icke-jurist att anpassa dem.

Ett testamente reglerar i många fall ett arv på miljonbelopp. Den som använder en mall väljer att spara ett par hundra kronor i utbyte mot en väldigt stor risk att testamentet antingen är ogiltigt eller inte har den verkan de velat.

Warren Buffet, enligt vissa världens bästa investerare, säger att det viktigaste är att undvika stora förluster. Kan man undvika stora katastrofer, spelar det på lång sikt ingen större roll om ens investeringar inte ökar så mycket. Men inträffar en katastrof förlorar man allt.

Ett litet misstag kan få stora konsekvenser för dina arvingar. Att betala för juridisk hjälp med att skriva ditt testamente är ett billigt sätt att skydda dig själv och dina arvingar mot en eventuell katastrof. 

Absolut. Vi är inte nöjda förrän du är nöjd.

Vi har även en livstidskostnad. Så du kan återkomma om ett par år om du känner att du vill skriva ett helt nytt testamente också. Ingen extra kostnad.

En framtidsfullmakt är en relativt ny möjlighet att utse någon till fullmaktshavare om du på grund av fysisk sjukdom, psykisk störning eller liknande inte kan ta hand om dina angelägenheter själv.

Om ni saknar en framtidsfullmakt blir det god man som utses. Många vill undvika att ha en främling i hemmet som bestämmer över sig sig själv eller en partner. 

Vi erbjuder gratis framtidsfullmakt till våra kunder. Det är valritt och mindre jobb för oss om du inte vill ha det. Men vi rekommenderar att ni överväger det. 

Med vår livstidskostnad finns det inget som hindrar er att beställa det längre fram i tiden utan extra kostnad.

När man skriver ett testamente förvarar det oftast hemma i byrålådan eller i ett bankfack. Det bör vara på en plats som är säker och där man vet att anhöriga kan hitta det.

Man kan också förvara det hos en tredje part för extra säkerhet. I dagsläget erbjuder Sveriges begravningsförbund en sådan tjänst. De förvarar ert testamente och skickar automatiskt ut en kopia till era arvtagare den dag du registreras avliden i hos Skatteverket. Priset för tjänsten är 2000 kr.

Vi kommer med största sannolikhet erbjuda denna tjänst gratis åt våra kunder. På grund av Corona har vi dock valt att skjuta på det tills vidare. För stor risk för personal att sitta och sortera tusentals testamentens som andra precis rört. 

Men alla gamla kunder kommer få ett automatiskt mejl/SMS när förvaringstjänsten öppnats upp. 

Du kan jämföra våra priser med mera här

  • Vi är helt onlinebaserade och har inte dyra kontor.
  • Våra programmerare arbetar hårt på att utveckla vår interna programvara, så att våra jurister kan spara tid.
  • Till skillnad från andra jurist- och advokatbyråer arbetar vi dagligen med testamenten och kan därför göra jobbet snabbare (och bättre). 

Nej. Inget alls. Priset du ser på hemsidan är ett fast pris. Ta ett foto på detta svar med din mobil och skicka det till oss om vi försöker debitera något extra.

Eller ännu bättre, utnyttja din kundnöjdhetsgaranti och be om pengarna tillbaka.

Klicka här! Eller på “Beställ här” högts upp på sidan i menyn.